BOOK TRAILERI

Novinsko-izdavačke ustanove EDIT iz Rijeke

Poveznice na booktrailere u “Percorsi di Cultura” na Vimeo platformi za razmjenu video zapisa  (upload/postavljeno 2012. god.)

 

BOOK TRAILERI / VIDEONAJAVE KNJIGA NOVINSKO-IZDAVAČKE USTANOVE EDIT IZ RIJEKE

 

Nakon pet stotina godina isključive vladavine tiskane knjige, pojava i ubrzani razvoj nove tehnologije i društvenih mreža posljednjih desetljeća omogućavaju objavljivanje sadržaja koji nije isključivo papir. Sadržaji se tako pored tiskanog oblika objavljuju i u raznim elektroničkim oblicima, a vezano s time snimaju i book traileri kako bi se popratile i najavile nove publikacije nakladničkih kuća.

Book traileri su kratki video isječci različite duljine trajanja, od 30 sekunda do 5 minuta, kojima je cilj na moderan i informativan način promovirati književne naslove. Koristan su marketinški alat za najavu knjiga koji pored tradicionalnog sažetka ili recenzije knjige pružaju čitateljima i široj publici jedinstven način upoznavanja sa sadržajem knjige i autorom. Lako se mogu prenijeti na web (YouTube, Vimeo) ili društvene mreže i odatle dijeliti dalje s posljedičnim povećanjem korisničkog prometa na namjenskim web ili društvenim stranicama.

Prof.dr.sc. Elis Deghenghi Olujić snimila je book trailere za novinsko-izdavačku ustanovu EDIT iz Rijeke čija je višegodišnja suradnica s književno-kritičkim prilozima i osvrtima u njihovim izdanjima. Novinsko-nakladnička kuća EDIT sa sjedištem u Rijeci poznata je po širokom spektru izdanja na talijanskom jeziku, od dnevnih novina, časopisa, udžbenika pa do esejistike, poezije i ostalog.

Novinsko-nakladnička kuća EDIT (https://edit.hr) izdaje u Republici Hrvatskoj za pripadnike talijanske nacionalne zajednice sljedeće tiskovine na talijanskom jeziku: dnevno informativne novine “La Voce del Popolo” koje su počele izlaziti 1944. godine, mjesečni časopis za djecu “Arcobaleno”, utemeljen 1948. godine pod imenom “Il Pioniere”, dvotjednu reviju “Panorama” utemeljenu 1952. godine i književni tromjesečni časopis “La Battana” utemeljen 1964. godine.