BOOK TRAILERI

Novinsko-izdavačke ustanove EDIT iz Rijeke

Videonajava knjiga nakladnika EDIT iz Rijeke u “Percorsi di Cultura” na Vimeo platformi (postavljeno 2012. god.)

 

BOOK TRAILERI / VIDEONAJAVE KNJIGA NOVINSKO-IZDAVAČKE USTANOVE EDIT IZ RIJEKE

 

Živimo u eri u kojoj su slike, prije svega video zapisi sve, a booktraileri su učinkovito sredstvo za uspješnu promociju knjiga.

Nakon višestoljetne vladavine tiskane knjige, posljednjih desetljeća pojava i razvoj novih tehnologija i društvenih mreža omogućile su objavljivanje i takvih sadržaja koji nisu isključivo tiskana knjiga. Sadržaji se sada pored tiskanog oblika objavljuju i u raznim elektroničkim oblicima, a vezano s time snimaju i book traileri kako bi se popratile i najavile nove publikacije nakladničkih kuća, pa se može kazati da su uz film trailere i book traileri postali medijski trend.

Book traileri su kratki video zapisi različite duljine trajanja, od 30 sekunda do 5 minuta, kojima je cilj na moderan i informativan način promovirati književne naslove. Koristan su marketinški alat za najavu novih izdanja knjiga koji pored tradicionalnog sažetka ili recenzije knjige pružaju čitateljima i široj publici jedinstven način upoznavanja sa sadržajem knjige i autorom. Lako se mogu prenijeti na web (YouTube, Vimeo platforme za video hosting) ili društvene mreže i odatle dijeliti dalje s posljedičnim povećanjem korisničkog prometa na namjenskim web ili društvenim stranicama.

Prof.dr.sc. Elis Deghenghi Olujić snimila je book trailere za novinsko-izdavačku ustanovu EDIT iz Rijeke čija je višegodišnja suradnica s književno-kritičkim prilozima i osvrtima u njihovim izdanjima. Novinsko-nakladnička kuća EDIT sa sjedištem u Rijeci poznata je po širokom spektru izdanja na talijanskom jeziku, od dnevnih novina, časopisa, udžbenika pa do esejistike, poezije i ostalog.

Novinsko-nakladnička kuća EDIT iz Rijeke (https://edit.hr) izdaje za pripadnike talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji sljedeće tiskovine: dnevno informativne novine “La Voce del Popolo” koje su počele izlaziti 1944. godine, mjesečni časopis za djecu “Arcobaleno”, utemeljen 1948. godine pod imenom “Il Pioniere”, dvotjednu reviju “Panorama” utemeljenu 1952. godine i književni tromjesečni časopis “La Battana” utemeljen 1964. godine.

Nakladništvo novinsko-nakladničke kuće EDIT ne podrazumijeva samo proizvodnju nakladničkih proizvoda, nego ima i važnu kulturnu ulogu koja je suodgovorna za kulturni identitet talijanske zajednice u RH i Sloveniji, arhiviranje kulturnog pamćenja te izgradnju dugoročnih kulturnih tekovina.

Ligio Zanini – Martin Muma

Ligio (Eligio) Zanini, (Rovinj, 1927. – Pula, 1993.) Kritičari ga smatraju vodećim pjesnikom u suvremenoj dijalektalnoj poeziji (istriotskom) talijanske nacionalne zajednice u RH. Jedna od središnjih i karakterističnih tema Zaninijeve poezije je nezagađena priroda i odnos prirode i pojedinca. U intimnom dijalogu s prirodom za Zaninija more ima apsolutni prioritet. Objavio je i autobiografski roman Martin Muma u kojem govori o montiranom procesu, strahotama i poniženjima što ih je doživio i pretrpio na Golom otoku gdje je u doba Informbiroa bio interniran tri godine.

Nelida Milani – Crinale estremo

Nelida Milani (Pula, 1939.) umirovljena je sveučilišna profesorica, lingvistica, prof. emerita Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i ugledna književnica, pripadnica talijanske nacionalne zajednice u RH. Na području lingvistike bavila se razvojem komunikacijske kompetencije dvojezične djece, objavljujući eseje i članke u specijaliziranim časopisima. Objavila je knjige, oglede i znanstvene članke iz područja didaktike talijanskog kao drugog stranog jezika i vodila interdisciplinarna istraživanja o jezicima i kulturama u kontaktu u višenacionalnom društvu Istre. Dobitnica je 1992. ugledne talijanske međunarodne književne nagrade Mondello za Una valigia di cartone (Kartonski kofer), a bila je i višegodišnja odgovorna urednica časopisa za kulturu «La Battana» kojeg izdaje EDIT iz Rijeke, novinsko-izdavačka ustanova talijanske nacionalne zajednice. Nastale početkom osamdesetih, priče zbirke Crinale estremo (Najisturenije bilo) postupno pokrivaju raspon od gotovo trideset godina i obogaćuju prethodne zbirke ove književnice. Ispričane u prvom ili trećem licu, priče objavljene u ovoj knjizi bave se zgodama na istarskom poluotoku i očaravaju svojom gustom, tankoćutnom i iskrenom teksturom. Uz mnogobrojne književne i druge nagrade predsjednik Talijanske Republike, Carlo Azeglio Ciampi, 2004. godine dodijelio joj je odličje “Commendatore con stella della solidarietà” za zasluge u kulturi.

Osvaldo Ramous – Il cavallo di cartapesta

Osvaldo Ramous (Rijeka, 1905. – Rijeka, 1981.) najznačajniji je riječki pisac na talijanskom jeziku i jedna od vodećih osobnosti u kulturi talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj tijekom 20. stoljeća. Poznat je primarno kao pjesnik s desetak objavljenih zbirki, a pisao je i drame i prozu. Njegov svestrani opus obuhvaća pjesništvo, prozu, dramu, esejističku prozu, kritiku, prevođenje, režiju, uredništvo i novinarstvo. Il cavallo di cartapesta (Konj od prešanog papira) autobiografski je roman napisan kroz dnevničku formu u kojem autor prikazuje kroniku Rijeke od početka 20. stoljeća do poslije Drugoga svjetskog rata. Različite generacije kritičara o Ramousu izriču uvijek superlativna mišljenja smatrajući ga ponajboljim pjesnikom talijanskoga jezičnog izraza u Rijeci u 20. stoljeću.