BOOK TRAILERI

Novinsko-izdavačke ustanove EDIT iz Rijeke

Videonajava knjiga nakladnika EDIT iz Rijeke u “Percorsi di Cultura” na Vimeo platformi (postavljeno 2012. god.)

 

BOOK TRAILERI / VIDEONAJAVE KNJIGA NOVINSKO-IZDAVAČKE USTANOVE EDIT IZ RIJEKE

 

Nakon višestoljetne vladavine tiskane knjige, posljednjih desetljeća pojava i razvoj novih tehnologija i društvenih mreža omogućile su objavljivanje i takvih sadržaja koji nisu isključivo tiskana knjiga. Sadržaji se sada pored tiskanog oblika objavljuju i u raznim elektroničkim oblicima, a vezano s time snimaju i book traileri kako bi se popratile i najavile nove publikacije nakladničkih kuća, pa se može kazati da su uz film trailere i book traileri postali medijski trend.

Book traileri su kratki video zapisi različite duljine trajanja, od 30 sekunda do 5 minuta, kojima je cilj na moderan i informativan način promovirati književne naslove. Koristan su marketinški alat za najavu novih izdanja knjiga koji pored tradicionalnog sažetka ili recenzije knjige pružaju čitateljima i široj publici jedinstven način upoznavanja sa sadržajem knjige i autorom. Lako se mogu prenijeti na web (YouTube, Vimeo platforme za video hosting) ili društvene mreže i odatle dijeliti dalje s posljedičnim povećanjem korisničkog prometa na namjenskim web ili društvenim stranicama.

Prof.dr.sc. Elis Deghenghi Olujić snimila je book trailere za novinsko-izdavačku ustanovu EDIT iz Rijeke čija je višegodišnja suradnica s književno-kritičkim prilozima i osvrtima u njihovim izdanjima. Novinsko-nakladnička kuća EDIT sa sjedištem u Rijeci poznata je po širokom spektru izdanja na talijanskom jeziku, od dnevnih novina, časopisa, udžbenika pa do esejistike, poezije i ostalog.

Novinsko-nakladnička kuća EDIT iz Rijeke (https://edit.hr) izdaje za pripadnike talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji sljedeće tiskovine: dnevno informativne novine “La Voce del Popolo” koje su počele izlaziti 1944. godine, mjesečni časopis za djecu “Arcobaleno”, utemeljen 1948. godine pod imenom “Il Pioniere”, dvotjednu reviju “Panorama” utemeljenu 1952. godine i književni tromjesečni časopis “La Battana” utemeljen 1964. godine.